От 5 до 7 август Копривщица  ще бъде домакин на

...
От 5 до 7 август Копривщица  ще бъде домакин на
Коментари Харесай

На 12 юни в Стара Загора ще се проведе регионалният етап от Националния събор за народно творчество в Копривщица

От 5 до 7 август Копривщица  ще бъде хазаин на 12-ия Национален събор на националното творчество.

Създаден през 1965 година, този максимален фолклорен конгрес се утвърди и като най-авторитетното и представително придвижване за запазване и разпространение на човешката креативност, обвързвана с културните обичаи и фолклора, част от културното завещание на България.
В събора вземат участие артисти, свирачи, танцьори/игрохорци, разказвачи на национални предания, митове, приказки, анекдоти и други словесни форми, групи за национални традиции от всички области на страната, които показват локалните обичаи. До присъединяване не се позволяват реализатори, чийто репертоар се състои от творби на обработения фолклор (песенен, танцов).
Съгласно регламента, Националният събор минава през два стадия – районен и народен. Първият стадий, който завършва до 15 юни 2022 година, се организира във всички административни области на страната. В селекционните комисии се включват специалисти от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките. Излъчените от областите реализатори се показват на националния стадий в Копривщица.
Регионалният стадий от 12-ия Национален събор на националното творчество в Копривщица за област Стара Загора ще се организира на 12 юни (неделя) от 9.30 часа на Кестеновата алея в парк „ Пети октомври “, Стара Загора. Участниците в събора са задължени да съблюдават следните условия за оптималната дълготрайност на своето присъединяване:
Пътуването и пребиваването по време на събора е за сметка на участниците или на уредниците, които ги поддържат. 
До този миг поръчка за присъединяване в Националния събор в Копривщица да декларирали 20 групови и 24 самостоятелни реализатори от Старозагорска област. 
Координатор за връзка с общините, който събира и обобщава информацията за участията в събора от област Стара Загора и реализира контактите с Министерство на културата и Информационния център към Община Копривщица: Радка Михайлова, основен специалист „ Регионално развиване и териториално устройство “, телефон за контакти: 042/613 223, e-mail: [email protected].
Линк към Регламента и Статута за осъществяване на XII Национален събор на националното творчество, оповестен на формалната интернет страница на Министерство на културата: http://mc.government.bg/page.php?p=46&s=27&sp=13&t=26&z=950.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР